top of page

De zoektocht naar die ene ''perfecte'' baan

Deze blog schreef ik voor Recruitment met Charlie.


Een nieuwe baan. Soms een moetje, bijvoorbeeld omdat je contract is afgelopen. Soms een willetje, omdat je niet meer op je plek zit. Je mist de uitdaging, je kunt je ei niet kwijt in je werk of je moet samenwerken met mensen die je liever achter het behang plakt. En, helaas, dat kun je niet altijd veranderen. Wat je wel kunt veranderen, is je baan. Maar.. waar ga je naar op zoek? Wat past bij jou? Hoe voorkom je dat je na een paar weken weer 10 tabbladen met vacatures open hebt staan?


Het leed dat vacaturebank heet

De zoektocht naar die ene baan is echt niet altijd gemakkelijk. Je kunt uren, dagen, weken doorbrengen op vacaturesites. Je blijft scrollen en scrollen. Soms ziet een baan er ‘’wel leuk’’ uit, dus je pakt je laptop en begint aan die zoveelste motivatiebrief. Eenmaal aan het typen, slaat de twijfel toe. Past deze functie eigenlijk wel bij mij? Wil ik wel écht 60 minuten reistijd, iedere dag? En van 9 tot 5 achter een bureau zitten? En.. wat is in hemelsnaam een ‘’marktconform salaris’’? En dat fan-tas-tisch gezellige uitje op vrijdag.. heb ik daar eigenlijk wel zin in? Het is logisch dat je door al die vacature-bomen het bos niet meer ziet.

Het nieuwe normaal: meer vacatures dan werkzoekenden

Wat is voor jouw de perfecte baan? Zijn dat leuke collega’s? Een salaris van meer dan 3000 euro per maand? Veel vanuit huis werken of juist onderweg zijn? HELLUP! KEUZESTRESS. Laten we kalm proberen te blijven. Sluit de openstaande vacatures, gooi die laptop uit het raam en pak een pen met papier. Schrijf eens voor jezelf eens op wat jij écht belangrijk vindt. Is dat geld, een auto van de zaak, flexibiliteit? Werk je liever voor een grote organisatie, die je misschien de mogelijkheid biedt om naar het buitenland te gaan? Of werk je liever in een klein familiebedrijf? Draag jij graag een spijkerbroek of voel jij je pas écht mens in een pak? Wil je carrière maken en veel uitdaging of vind je het prima om een langere tijd in dezelfde functie te zitten?

Waar word JIJ blij van?

Dit kan alleen jij bepalen. Jij hoeft niet te willen wat anderen willen. Jouw droombaan is niet die van een ander. Is jouw buurman timmerman? Super! Betekent dit dat jij dat ook moet worden? Gelukkig niet. Als iedereen zou timmeren blijft er weinig werk over. Maak een lijstje met wat jij wilt. En, wees eerlijk naar jezelf. Betekent zekerheid ook veiligheid? Vraag jezelf af of je een aanbod aan wilt nemen omdat het een gevoel van veiligheid geeftmaar misschien niet is. Natuurlijk is geld belangrijk en met een eigen woning of vaste lasten kun je nu eenmaal niet altijd kiezen voor een maandenlang werkloos leven, maar jouw geluk en gezondheid zijn óók ontzettend veel waard, meer dan alles.

Laat de zoektocht naar de droombaan aan anderen over

Bedenk ook: je hoeft het niet alleen te doen. Vraag de mensen om je heen eens wat zij jouw sterkste kwaliteiten vinden. Ga daarna op zoek naar functies waarin je die kwaliteiten kwijt kunt. Of vraag een aantal vrienden en familieleden om een vacature naar je op te sturen die zij bij jou vinden passen! Je kunt natuurlijk ook de hulp inschakelen van een recruiter of je eigen connecties, bijvoorbeeld via LinkedIn. Het is ook helemaal geen slecht idee om een (loopbaan)coach in te schakelen om eens de tijd te nemen voor jezelf en je zoektocht naar een baan. Het geeft je waarschijnlijk nieuwe ideeën, moed én frisse energie: de ingrediënten voor de zoektocht naar een nieuwe baan.

Van kledingwebshop naar sieradenwebshop naar een marketingbureau

“Huh?”, die reactie snap ik wel. Ik leg het even uit. Een paar jaar geleden ontstond mijn bedrijf Onesized, waarbij ik kleding verkocht in, je raadt het al, onesize maten. Ik vond (en vind) al die verschillende kledingmaten echt een onwijs gedoe. De ene keer past je kleine teen amper in een broekspijp, de andere keer pas je met je hele familie in die veel te grote blouse. Vermoeiend, vond ik. Een aantal jaar daarna ontstond Sorios, een sieradenwebshop, met enthousiaste klanten. Maar bij het hebben van een webshop komt veel kijken. Ik sjeesde vaak naar Amsterdam vanuit Friesland voor inkoop, foto’s maken, content bedenken, pakketten klaarmaken, enzovoort. Je begrijpt het, loodzwaar allemaal. Ik besloot te stoppen, omdat ik er gewoon geen plezier in had, terwijl ik had gedacht dat dit hét zou zijn.

Ben je een mislukking als je (vaak) van werk verandert?

Ik ging met mijzelf om tafel, gezellig. Al snel kwam ik tot de kern: dat verkopen van producten? Dat is het gewoon niet voor mij. Ik had het beeld geromantiseerd van wat ik bij andere webshops had gezien. Dát wilde ik ook. Maar wat was dát dan precies? Was dat misschien vrijheid, flexibiliteit, zelf baas zijn en doen wat je leuk vindt? Wat ik in het ontwikkelen van die bedrijven wél heel leuk vond, was het maken van websites en het schrijven van teksten. In het verleden was ik door vrienden al een aantal keer gevraagd om een website voor ze te bouwen. De kennis daarvoor had ik opgedaan toen ik mijn eigen webshop had opgericht. Wat ooit begon met het maken van een website voor vrienden, groeide uit naar een klantenkring met mensen die ik helemaal niet kende.

Ik adviseer anderen altijd om te doen waar ze gelukkig van worden, dus waarom deed ik dat dan zelf niet? Ik zag zelf vooral de welbekende apen en beren. Ondanks die kritische stem begon ik te bouwen aan mijn logo en eigen site. En zulke stappen neem je niet voor niets. Al dat soort kleine sprongetjes brengen je naar je einddoel. Je moet (met alles) gewoon ergens beginnen. Dan wijst de weg zich vanzelf. Ik doe nu – naar eigen zeggen – best veel: ik bouw websites, bedenk content voor social media, schrijf teksten (blogs/nieuwsbrieven), ben personal en virtual assistant en bied eigenlijk alle support die iemand nodig heeft bij het opstarten en/of runnen van een bedrijf. Lekker gevarieerd, want dat is wat ik écht leuk vind.

Tegeltjeswijsheid incoming: do more of what makes you happy

Ik denk, nee, ik vind, dat mensen minder kritisch op zichzelf moeten zijn. Er is zoveel keuze, er is zoveel om te doen, dat het logisch is dat je soms niet eens weet wat je wilt doen. En soms probeer je iets, blijkt het ineens tegen te vallen. Is dat erg? Nee hoor, dan ben je geslaagd! Want je probeert dingen om dingen uit te sluiten. Zelfs als je een poosje geen werk hebt ben je echt geen mislukking. Je zoekt uit wat bij jou past en daar doe ik mijn petje voor af. Niet blijven hangen in iets waar je doodongelukkig van wordt, nee, je zoekt! En wie zoekt, zal vinden. Mijn tip is dan ook: begin gewoon en PROBEER!


Onthoud: de perfecte baan? Die bestaat niet

Je werk is niet altijd leuk. En je gaat geen enkele job vinden die dat wel altijd is. Dat klinkt misschien niet erg opbeurend, maar het is een feit. Zo vind je ook niet alle huishoudelijke taken leuk, zit het weer niet altijd mee en sta je ook weleens voor een brug terwijl het eigenlijk niet uitkomt. Bedenk dat een baan onderdeel is van je leven: het is niet je leven. Zorg dat je terecht komt waar jou kwaliteiten tot uiting komen, waar je jezelf kunt zijn en waar je krijgt waar jij naar zoekt, zodat je de meeste dagen met veel plezier naar je werk gaat. Dan voorkom je dat je altijd leeft naar onderstaande spreuk …

Wie weet begin ik nog eens een bedrijf in tegeltjeswijsheden …

Ik ben personal/virtual assistant, bouw websites, schrijf blogs en nieuwsbrieven, maak content voor social media, heb een hekel aan mensen die 70 rijden waar je 80 mag, kan mij ergeren aan mijn eigen ongeduldigheid en ik geniet van inspirerende mensen (en lekkere koffie).

Comments


bottom of page