top of page

Interview: fulltime werken én ondernemer zijn? Heleen Lameijer bewijst dat het kan!

Een eigen onderneming willen: anno 2022 is dat niet meer zulk vreemd nieuws. Maar, om de stap ook écht te zetten is voor velen toch een brug te ver. ''Wat vindt iedereen ervan? Kan ik dat wel? Wat nou als het niet lukt?'' Allemaal apen en beren die je moet durven te bevechten. Gelukkig weten velen deze apen en beren te temmen! Zo ook Heleen Lameijer, eigenaresse van Make Science Work en Reanimatiecursus.com, vandaag vertelt zij over haar weg in het ondernemerschap.

Foto gemaakt door Annebel Eppinga


Voor de lezer die jou niet kent.. vertel! Wie is Heleen?


Ik ben Heleen Lameijer, ik ben 34 jaar en ik woon samen met mijn vriend in Groningen. Ik ben SEH-arts, wetenschapper en werk in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Ook ben ik eigenaar van Makesciencework.nl en Reanimatiecursus.com. Daarnaast ben ik bekend van Instagram (@Makesciencework) en.. ik ben auteur!


Een onwijs bezige bij. Hoe is dit ooit zo begonnen?


Ik maakte een paar jaar geleden een Instagram-account aan omdat ik wilde dat mensen meer kennis op het gebied van gezondheid tot zich konden nemen. Dit moest valide kennis zijn, van mensen die in de gezondheidszorg werken. Dat ging steeds beter lopen en ik kreeg steeds meer volgers. Ik werkte al een tijdje op een kantoor met meiden die in het ondernemerschap zaten. Ik werkte daar vooral aan mijn wetenschappelijke artikelen. Ik zat altijd maar in het ziekenhuis en om eens out of the box te denken ben ik in een andere omgeving gaan zitten. Ik heb mij daar omringt met mensen die ondernemen. Dat maakte het voor mij gemakkelijker om stap naar ondernemerschap dan te maken.


Ik wilde van kennis delen naar kennis verkopen. Daarom ging ik een reanimatiecursus ontwikkelen die je kon volgen via Instagram. Ik heb daar lang aan gewerkt. Toen dacht ik: ik wil dat niet weggeven, want ik heb er veel tijd en kennis ingestopt. Dus, ik wil het gaan verkopen. En tsja.. als je iets gaat verkopen, of dat nu een dienst of product is, ben je automatisch ondernemer!


Zijn de ondernemers die je daar hebt ontmoet ook jouw inspiratiebronnen?


Zij hebben mij zeker geïnspireerd! Ik zag hoe zij bezig waren met ondernemen en hoe zij dat – meestal - fulltime deden. Denk aan Maxime van Regeltante 2.0, Doete van DubbelZen en Bodil van Shippingstudio. Ook Sophie van Studio Sophie Hospes is een inspiratie voor mij, zij begon met een kledingmerk en is nu brandingexpert. Ook is Esther van Esthrz een voorbeeld in het ondernemerschap. Zij hebben mij geleerd hoe je kunt ondernemen op de manier waarop jij dat wil, op jouw voorwaarden. De ondernemers die ik tegenkom zijn eigenlijk altijd heel inspirerend. Door anderen heb ik geleerd over marketing, sales en onderhandelen.


Het ondernemen zit dus echt in jouw kennissen- en vriendengroep. Bestaat jouw familie ook uit ondernemers?


Haha, nee! Helemaal niet. Maar ik kom bijvoorbeeld ook helemaal niet uit een artsenfamilie. Veel artsen komen dat wel. Bij mij is dat niet zo. Mijn directe familie is eigenlijk allemaal in loondienst.


Vond je familie het dan ook spannend dat je in het ondernemerschap sprong?


Nee, helemaal niet eigenlijk. Ik voelde zelf die stap ook niet als spannend. Ik had (en heb) een goede baan in loondienst. Ik heb daarom veel ruimte om te kunnen spelen met het ondernemen. Ik heb fouten kunnen en mogen maken, ook financieel. Mijn onderneming zorgde niet meteen voor mijn basisinkomsten. Dat gaf wel veiligheid. Het experimenteren met ondernemen is ook wat ik leuk vind: dingen proberen en kijken hoe het loopt.


Dus jij ziet vooral de voordelen van het ondernemerschap?


Eigenlijk wel, maar de randzaken zoals belasting betalen en administratie doen vind ik minder leuk. Het is soms een zure appel als je ziet wat er allemaal naar de belasting gaat.


Iets met: ‘’Leuker kunnen we het niet maken…’’


Het is aan de andere kant natuurlijk onwijs gaaf, dat je als onderneming zodanig verdient dat je belasting moet betalen. En ik vind dat in Nederland met ons belastinggeld veel goede dingen worden gedaan. Wat ik trouwens lastig vind is het klantcontact met ontevreden klanten. De meeste zijn hartstikke blij, maar er is weleens iemand die dat niet is. Dat vind ik moeilijk. Ik wil iedereen blij maken en dat kan niet altijd. Dat kan überhaupt niet in het leven. ;-)


Heb jij eigenlijk nog doelen en dromen, met alles dat je al hebt bereikt?


Zeker! Ik hoop dat iedereen in Nederland op een gegeven moment gratis kan leren reanimeren door mijn cursus. Daarvoor moet ik een bedrijf vinden dat wil investeren om dat te kunnen doen. Een ander doel is het schrijven van een ander boek – een boek met verhalen...


Wat is hét advies dat je mee zou willen geven aan ondernemers die staan te springen om te beginnen?


Als je het wilt – doe het! Je hoeft niet volledig all-in te gaan en je baan in loondienst meteen op te zeggen. Soms zeggen mensen: ‘’als je ondernemer wil worden moet je alles opgeven en er 100% voor gaan’’. Dat vind ik niet. Je kunt er ook 50% voor gaan. Ik heb nu een goedlopend bedrijf met goede cijfers, terwijl ik ook een baan in loondienst heb. Ga je het daardoor drukker krijgen? Ja. Maar als je het leuk vind en je ontwikkelt jezelf erdoor, dan maakt dat denk ik niet zoveel uit. Laat je niet tegenhouden door angst, maar ga er gewoon voor.

Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page