top of page

Interview: van je hobby je werk maken, het kan écht!

Een eigen onderneming willen: anno 2022 is dat niet meer zulk vreemd nieuws. Maar, om de stap ook écht te zetten is voor velen toch een brug te ver. ''Wat vindt iedereen ervan? Kan ik dat wel? Wat nou als het niet lukt?'' Allemaal apen en beren die je moet durven te bevechten. Gelukkig weten velen deze apen en beren te temmen! Zo ook Céline, eigenaresse van CVZ Photography, vandaag vertelt zij over haar weg in het ondernemerschap.


Vertel… wie is Céline?

Ik ben Céline en ben geboren in 1997. Ik ben opgegroeid in een dorpje in Friesland en kom uit een gezin van 4 kinderen. Op mijn 18e ben ik samen met mijn ouders verhuisd naar Leeuwarden. In 2018 heb ik mijn partner ontmoet en al snel besloten we om in de zomer van 2019 samen te gaan wonen in Apeldoorn. Inmiddels woon ik daar alweer 3 jaar en hebben we samen een zoontje van 1,5 jaar.


Je komt dus uit een redelijk groot gezin. Kom je ook uit een ondernemende familie?


Mijn broer heeft een tal aan eigen bedrijven en doet het erg goed. Daar ben ik super trots op. Hij is ook erg goed in wat hij doet. Hij heeft veel passie voor zijn bedrijven en praat er ook vol lof over. Ik vind dat heel erg knap! Werk is voor hem geen issue. De rest van mijn familie werkt eigenlijk allemaal voor grotere organisaties en zijn zelf niet ondernemers.

Wanneer besloot jij: ik wil ondernemer worden?


Dat heb ik niet echt besloten. Dat is er zomaar ingerold! Ik ben al jaren bezig met fotografie. Dat begon met het maken van foto's in mijn vrije tijd. Ik leerde mijn camera steeds beter kennen en begon mijn foto's te delen op social media. Ik werd steeds vaker gevraagd om foto's te maken op feestjes, zoals trouwfeesten of babyshowers. Mijn klantenkring breidde zich via-via steeds meer uit. Ik zag fotografie lang alleen als hobby, totdat de vraag steeds groter werd. Ik dacht: hey, ik kan er best een leuk zakcentje mee verdienen! Zo is het begonnen.


De stap om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel was dan waarschijnlijk vooral leuk en niet per se spannend.


Klopt! Het is natuurlijk wel een mijlpaal, een officieel moment. Je hebt toch ineens een bedrijf en je bent écht ondernemer. Maar ik vond (en vind) het vooral heel leuk om ondernemer te zijn. Ik kan mijn passie combineren met het blij maken van mensen. Hoe leuk is dat! Ik vind het zulk dankbaar werk. De tevreden klanten en leuke reacties doe ik het voornamelijk voor.Jij ervaart het ondernemerschap dus niet als stressvol?


Het enige dat ik lastig vind is dat het onzeker is. Je weet niet of je iedere maand volgeboekt staat. Ik heb daarom ook nog een baan in loondienst. Dat geeft toch iets meer zekerheid. Daarnaast wil ik heel graag dat mijn klanten tevreden zijn. Ik kan ontzettend perfectionistisch zijn en heel veel tijd besteden aan nabewerking, waardoor ik soms overwerkt ben.

Heb jij bepaalde ‘’voorbeelden’’ in het ondernemerschap, mensen die jou inspireren?


Ik vind het enorm knap hoe mijn broer zijn bedrijven runt. Ook heb ik bewondering voor zijn creativiteit. In mijn beroep moet ik natuurlijk ook creatief zijn, maar het oprichten van een bedrijf (laat staan meerdere bedrijven) is toch een heel ander verhaal. Hij heeft zoveel energie. Als ondernemer met personeel moet je soms ook hard en streng zijn. Dat lijkt mij wel lastig hoor! Ik ben blij dat ik ''alleen'' werk, haha. Ik denk dat het bij het starten van een bedrijf gewoon ook heel belangrijk is dat je doet wat je leuk vindt. Anders houd je het nooit lang vol!


Jij bent dus wel van plan om dit werk nog lang ''vol te houden''? Heb je nog bepaalde doelen, mijlpalen die je wilt bereiken?


Zeker! Dit is een droom die is uitgekomen en die geef ik ook niet meer op. Fotograferen is echt mijn passie. Ik wil de komende jaren mijn netwerk uitbouwen en werken aan een uitgebreider portfolio. Waar ik voorheen vaak op trouwfeesten stond te fotograferen, doe ik nu steeds vaker familieshoots. Ik vind het ook heel leuk om newbornshoots te doen. Sinds ik moeder ben weet ik hoe waardevol het is om foto's te hebben van én met je kleine. Ik merk ook dat mensen steeds meer waarde hechten aan foto's als herinnering aan een speciaal moment. Het is natuurlijk heel relaxt dat je zelf niet met het maken van foto's bezig hoeft te zijn en gewoon kunt genieten van het moment. Die foto's maak ik wel!


Heb jij nog tips of adviezen voor mensen die denken: ''ik wil dat ook!''


Het enige dat ik kan zeggen is: ga ervoor! Begin klein. Combineer het met een vaste baan als dat je een beter gevoel geeft. Je kunt het altijd uitbouwen. Geef het tijd en durf jezelf ook te verkopen! Ik ben ook begonnen met fotograferen van vrienden en kennissen. Nu maak ik foto's van mensen, stellen en gezinnen die ik soms niet eens ken. Mond tot mond reclame is wat mij betreft heel belangrijk. Dus: trek je stoute schoenen aan en begin gewoon!

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page