top of page

Eerste Hulp bij... het starten van een bedrijf

Jippie ja jeej! Na wikken, wegen, wakker liggen, ideeën uitwerken, anderen lastigvallen met je plannen ben je eindelijk zover: je wilt je bedrijf gaan opstarten. Jouw plan ligt klaar. Jij wilt (bijvoorbeeld) custom made shirts gaan verkopen, met toffe designs. Super! Maar.. nu dan? Hieronder lees je in 4 stappen wat je moet doen!


1. Start je een bedrijf? Schrijf je dan in bij de KvK

Jouw bedrijf is pas écht een bedrijf wanneer je jezelf hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het klinkt vreemd, maar de KvK ziet niet iedereen als ondernemer. Je moet voldoen aan een aantal criteria. De Kamer van Koophandel vat ondernemerschap samen als: ''je moet producten of diensten leveren aan anderen en daar winst op maken''. Belangrijk daarbij ook is dat je niet alleen handel doet met vrienden of familie, maar ook met anderen. Als ondernemer ga je concurrentie aan met bedrijven die dezelfde of soortgelijke diensten of producten verkoopt.


Voldoe jij hieraan? Dan kun je je inschrijven bij de KvK. Inschrijven kost iets meer dan € 50 (tarief in 2022). Je hoeft je dan niet meer in te schrijven bij de Belastingdienst. Dat doet de KvK namelijk voor jou. Handig hè? Leuker kunnen ze het niet maken...


Ga je je inschrijven en de KvK bezoeken? Naast je persoonsgegevens, omschrijving van je bedrijf en de branche, heb je meer nodig. Bereid je daarom goed voor met de informatie hieronder.


2. Bedenk een unieke naam voor jouw bedrijf


Heb je al nagedacht over een pakkende naam voor jouw bedrijf? Of heb je er al eentje? Super! Houd altijd rekening met de Handelsnaamwet. Hieronder kort samengevat wat daar volgens de Kamer van Koophandel precies in staat beschreven.

  • Check of de naam niet al bestaat. Dit kun je doen via de website van de Kamer van Koophandel. Gebruik je toch een naam die al bestaat? Dan kun je een boete krijgen en die kan ENORM oplopen. Wees identiek! Check ook of het domein al geregistreerd staat. Het zou zonde zijn dat je wel een KvK registratie hebt met jouw bedrijfsnaam, maar dat je geen website kunt opzetten omdat de naam al bezet is.

  • Je mag cijfers en de leestekens @ & + en – altijd gebruiken in je bedrijfsnaam. De andere speciale tekens mag je alleen gebruiken in logo's en als ''woordgrap''.

  • Je naam moet passen bij je bedrijf. Je mag de klanten niet misleiden. Je mag je eigen naam gebruiken - maar je moet je afvragen of die de lading dekt. Namen van anderen mag je niet gebruiken, ook niet als je toestemming hebt.

Meer tips over het bedenken van een bedrijfsnaam vind je in de video hieronder of op de website van de KvK.3. Kies de juiste rechtsvorm voor je bedrijf

Als ondernemer moet je een rechtsvorm kiezen. Er zijn verschillende rechtsvormen, namelijk een eenmanszaak, besloten vennootschap (bv), vennootschap onder firma (vof), maar ook een vereniging, maatschap, stichting of coöperatie. Om de juiste rechtsvorm te kiezen, moet je een aantal vragen beantwoorden. Ga je alleen ondernemen of met iemand samen? Loop je financieel veel risico met je bedrijf of valt dat mee? Werk je met of zonder personeel? Verwacht je meer of minder dan € 100.000 winst per jaar?


Om je een heel boekwerk te besparen, adviseer ik je om de online check van de KvK te doen. Alle voor- en nadelen van de verschillende rechtsvormen zal ik in een andere blog bespreken.


4. Maak online een afspraak bij de KvK om je bedrijf in te schrijven


De eerste stappen voor het inschrijven van je bedrijf doe je online. Je vult alle stappen in. Controleer je gegevens goed! Heb je alles ingevuld? Mooi! Dan kun je daarna een afspraak maken bij locatie van de Kamer van Koophandel. Dit is verplicht, want zonder een bezoek is je inschrijving nog niet geldig. Tijdens het bezoek aan de KvK controleert een medewerker je gegevens. Als je vragen hebt kun je die ook stellen. Daarnaast krijg je een KvK-nummer. Dit nummer bestaat uit 8 cijfers en laat zien dat je officieel bent ingeschreven. Je hebt nu een formeel bedrijf!


In de startblokken om aan je bedrijf te beginnen

Na je inschrijving kun je aan de slag! De komende tijd neem ik je mee in tips en adviezen van mijzelf, maar ook van andere ondernemers. Weet dat je bij vragen altijd terecht kunt bij de Kamer van Koophandel. De medewerkers zijn ervaren en onwijs vriendelijk (geen verkooppraatje ;-)). Ook mag je mij altijd benaderen voor een luisterend oor. Veel succes maar vooral: geniet!

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page