top of page

Interview: succesvol ondernemen naast het volgen van een studie? Sadry doet het!

Een eigen onderneming willen: anno 2022 is dat niet meer zulk vreemd nieuws. Maar, om de stap ook écht te zetten is voor velen toch een brug te ver. ''Wat vindt iedereen ervan? Kan ik dat wel? Wat nou als het niet lukt?'' Allemaal apen en beren die je moet durven te bevechten. Gelukkig weten velen deze apen en beren te temmen! Zo ook Sadry (22 jaar), eigenaar van Peach Creative, vandaag vertelt hij over zijn weg in het ondernemerschap.


Vertel.. wie is Sadry?

Ik ben Frans en geboren in Parijs. Op jonge leeftijd verhuisde ik naar San Francisco. Mijn moeder kreeg namelijk de kans om deel te nemen aan een onderzoeksteam aan de USCF San Fran. Ik heb daarom een aantal jaren daar gewoond. Hierdoor had ik de kans om van Engels mijn ‘moedertaal’ te maken. Toen ze afstudeerde, verhuisden we terug naar Parijs. Daar heb ik de andere helft van mijn leven doorgebracht. Nu woon ik in Groningen, waar ik de opleiding International Business volg. Ik studeer hopelijk binnenkort af!


En daarnaast run je ook nog eens een bedrijf? Hoe doe je dat in hemelsnaam?


Goede vraag, haha! Ik wil al sinds mijn 12eondernemer worden, dus ik denk dat het vooral met passie te maken heeft. Op mijn 13eleerde ik mijzelf veel verschillende vaardigheden aan op het gebied van telefoonreparatie, computers, enzovoort. Ik was ook behoorlijk goed in het bouwen van computers voor ieders budget, dat was mijn eerste stap naar ondernemerschap denk ik. Ik begon mijn diensten aan te bieden op school. Ik herinner mij dat mijn leraren hun laptops naar de les brachten en me vroegen om na de les te blijven om iets te repareren of wat softwarebetalingen te regelen. Ook mijn vrienden en hun ouders klopten bij mij aan.


Dat klinkt alsof je op je 12e al een succesvolle onderneming had!


Dat ging inderdaad goed. Op dezelfde leeftijd kreeg ik ook nog een once in a lifetime kans. Mijn vader werkte aan het ontwerp van het podium voor de show die de release en verkoop van de nieuwe AIRBUS A380 aan China Southern Airlines deed. Aangezien deze show voor Frankrijk, Brittanië en China was, moest de presentator van de show al deze 3 talen spreken. Helaas annuleerde de presentator 72 uur van tevoren… Nu moest mijn vader zo snel mogelijk iemand anders regelen.


In die tijd had ik op mijn school in Parijs al 4 jaar Chinees geleerd, dat was verplicht. Ik sprak al vloeiend Engels en Frans. Perfecte match, dus mijn vader boekte meteen een vlucht voor me en ik vloog naar Toulouse, waar ik de show presenteerde. Dit opende zoveel deuren voor mij.


Denk je dat je het ondernemerschap van je vader hebt ‘’geërfd’’?


Dat denk ik wel. Anderzijds, ik heb vroeger nooit echt veel tijd met mijn vader doorgebracht. Mijn ouders zijn bij mijn geboorte uit elkaar gegaan en mijn vader is toen naar Zuid-Frankrijk verhuisd. Een jaar voor mijn geboorte verloor mijn vader het gehoor aan beide oren, zijn hele leven moest opnieuw beginnen. Dus hij was erg afstandelijk en probeerde een leven voor zichzelf op te bouwen. Toen hij mij vroeg om naar Toulouse te komen, deed het mij beseffen dat ik dichter naar hem toe kon groeien door samen te gaan werken. Mijn vader is designer en scenograaf (ook wel decorontwerper of theatervormgever). Ik ging mijzelf vaardigheden aanleren om hem te kunnen helpen.


Hoe heb je dat gedaan?


Ik heb vooral gebruik gemaakt van YouTube. Daar staat tegenwoordig echt alles op uitgelegd.


Dat herken ik wel.. als ik de inkt van mijn printer moet vervangen, schiet YouTube mij te hulp.


Precies! Daardoor kon ik leren hoe Photoshop werkt, hoe Adobe in elkaar zit, maar ook programmeren, filmbewerking en audiomontering. Alles dat mijn vader ook voor zijn werk nodig had. Toen ik ongeveer 16 jaar was maakte ik films, marketingmiddelen, websites, branding voor ondernemers en had ik een groot klantenbestand. Op dat moment was ik er zo goed als van overtuigd dat ik verslaafd was aan het ondernemerschap.


Ben je je vader dankbaar voor de kansen die je hebt gekregen?


Zeker, hij is ook echt een enorme inspiratiebron voor mij. Hij heeft altijd zijn passie nagejaagd, ook al had hij een handicap. Hij gaf nooit op. Door hem heb ik mijn angsten om mijn onderneming te starten achter mij kunnen laten. Omdat ik mijn vader zo graag wilde helpen, wilde ik bio-mechatronica studeren. Ik wilde vaardigheden opdoen die ik nodig had om een start-up te beginnen voor protheses voor mensen met een handicap. Ik wilde het meest geavanceerde hoortoestel maken om mijn vader weer te kunnen laten horen. Hoe meer ik me in het onderwerp verdiepte, hoe ingewikkelder het leek te zijn. Ik realiseerde me al snel dat ik mijn vader op andere manieren kon helpen.


Heb je naast je vader nog meer voorbeelden in het ondernemerschap?


Het komt misschien over als mainstream, maar Elon Musk is iemand die mij inspireert. Ik las zijn biografie en ik heb er echt van genoten. Zijn karakter is uniek. Hij heeft altijd gezegd: ‘’ik heb een visie, een doel en het gaat hoe dan ook gebeuren’’. Maar ook de oprichter van Nike (lees vooral ook het boek ‘Shoe Dog’) is een grote inspiratie voor mij. Mensen die dromen, een passie najagen en gewoon van elk moment genieten: dat zijn mijn inspiratiebronnen.


Zijn er mijlpalen die zij hebben bereikt die jij ook hoopt te bereiken?


Ik word geïnspireerd door ondernemers wiens doel het is om een ​​positieve impact op mensen te hebben en 'terug te geven'. Dat hoop ik ook te kunnen doen. Ik vind het belangrijk om voor mijn eigen bedrijf doelen te stellen, maar ook persoonlijke doelen. Ik wil mijn bedrijf graag internationaal laten groeien. Ooit zou ik ook hulp bieden aan gemeenschappen in Afrika. Ik hou ervan om dingen op te zetten. Ik zou graag scholen, huizen, klinieken en andere voorzieningen bouwen op plaatsen die in nood zijn.


Klinkt alsof je helemaal niet plaatsgebonden bent en je veel alleen doet. Vind je dat soms ook eenzaam?

Als zelfstandig ondernemer is het inderdaad me, myself and I. Niemand kijkt in je bedrijf naar je om of maakt je in de ochtend wakker om te gaan werken. Je moet daarom wel veel discipline hebben. Maar, ook geduld. Dat vond ik wel moeilijk hoor. Ik heb lastige weken gehad waarin ik het gevoel had dat ik alles voor niets deed. Ik dacht vaak: ‘’misschien moet ik gewoon stoppen.’’


Ben jij even blij dat je dat niet hebt gedaan!


Absoluut! Ik ben ontzettend blij met de vrijheid die het ondernemerschap brengt. Je kunt (afhankelijk van je branche) vanaf iedere plek ter wereld werken. Ik houd echt van reizen en om andere culturen te leren kennen. Ik moet wel zeggen: geld is geen doel. Het is een brandstof. Als ondernemer kun je doen wat JIJ wilt en waar jij goed in bent. Er zijn geen grenzen. ‘’You can go as far as your mind goes’’. Ik ben een ambitieuze dromer – dat vind ik ook het leukste aan het ondernemen.


Klinkt alsof het ondernemerschap jou heeft gebracht wat je zoekt in het leven.


Klopt. Het is een combinatie van mijn passie en droom in één.


Dus tegen iedereen die nog twijfelt om een onderneming te starten zeg jij: GA ERVOOR!


Het opzetten van een bedrijf is absoluut spannend. Begin daarom met kleine stappen. Denk aan het tekenen van een logo, het kiezen van een huisstijl: alles is een stap vooruit. Als je ergens goed in bent, pas het dan doe in je bedrijf. Je zult zien dat je minder bang zult zijn omdat het bekend terrein is. Als je ergens van droomt, teken het dan uit. Maak iets om iets tastbaars te hebben waar je naar kunt kijken, om je eraan te herinneren wat je doet en waarom je het doet. Kijk ook niet met afgunst of jaloezie naar andere mensen, maar met inspiratie en positiviteit. Laat je inspireren. Verander je perspectief! Als je een obstakel tegenkomt, probeer er dan anders naar te kijken. Zie fouten niet als mislukken, maar als kans om te leren.

Comentarios


bottom of page