top of page

Solliciteren in 2023: een goede vacaturetekst is het halve werk

Deze blog schreef ik voor Recruitment met Charlie.


Vacatures. Er zijn op dit moment genoeg. Volgens het UWV waren er in 2021 het hoogst aantal vacatures sinds 1997.


‘Het is belangrijk dat werkgevers zich gaan realiseren dat de krapte op de arbeidsmarkt structureel is. Ze moeten zich gaan instellen op de krapte en personeelstekorten en zich er niet door laten verrassen. Dit vraagt flexibiliteit van werkgevers in het aannemen van mensen door bijvoorbeeld breder te kijken naar kandidaten, maar ook in het binden en boeien van de eigen werknemers,’ zegt Rob Witjes (afdeling arbeidsmarktinformatie en –advies bij het UWV).


En, dat binden en boeien lijkt nogal een ingewikkeld ding.


Waarom zou jij bij ons willen werken?


Dat er meer vacatures dan beschikbare mensen zijn, is anno 2023 heel normaal. Dat is jaren heel anders geweest. De werknemer moest ‘’vroeger’’ de werkgever overtuigen, nu is dat vaak andersom. Jij hebt ongetwijfeld één van deze vragen weleens gehad tijdens een sollicitatiegesprek:

  • Waarom moeten wij jou aannemen?

  • Wat zijn je 5 beste kwaliteiten?

  • Wat is jouw valkuil?

  • Waarom ben jij de ideale kandidaat voor deze functie?

Erg origineel. Ahum. Natuurlijk wil jij als werkgever weten wie je in huis haalt. Maar in deze tijden is het misschien nog wel belangrijker dat jij als werkgever de werknemer kunt overtuigen. Er zijn immers zoveel mogelijkheden voor de kandidaat. Als je niet kunt bieden wat iemand zoekt, zoekt de kandidaat gewoon verder. Gebruik daarom sollicitatiegesprekken ook om het volgende te bespreken:

  • Dit is waarom het leuk is om hier te werken..

  • Waar ben jij naar op zoek in je werk?

  • Wat heb jij nodig om met plezier naar je werk te gaan?

  • Je kunt bij ons X aantal dagen thuiswerken als je wilt.

Wees vooral eerlijk en transparant, zodat je een nieuwe werknemer hopelijk voor een langere tijd aan je kunt binden. Als de functie en werkplek heel anders blijkt te zijn dan is geschetst, is de werknemer immers zo gevlogen.


Stop met vage vacaturevoorwaarden


Termen als ‘je krijgt een marktconform salaris’, ‘je hebt een hands-on mentaliteit’, ‘ je bent flexibel’ en ‘jij bent een spin in het web’ zijn onnodig vaag. Ik denk dan aan het volgende:


Marktconform salaris -> Google zelf maar even wat het salaris ongeveer is in dezelfde soort branche. En dan word je vanzelf blij of teleurgesteld. En misschien werd je blij, maar ben je na het sollicitatiegesprek alsnog teleurgesteld, omdat het toch een stuk lager blijkt te zijn dan zogenaamd marktconform. Wees. Gewoon. Concreet. Bijvoorbeeld: ‘Je verdient minimaal 2000 en maximaal 2300 netto. Dit hangt af van je ervaring en leeftijd. Dit bedrag houd je over en kun jij besteden aan je hypotheek, boodschappen, uitje met je kids, een restaurantbezoek, enzovoort.’


Hands-on mentaliteit -> klinkt alsof je solliciteert op een functie als timmerman. Iets met je handen doen. Of dat je plots solliciteert binnen een ‘international’ bedrijf. Engelse termen door de Nederlandse taal gooien vind ik sowieso een beetje annoying (en onnodig). Wat bedoel je met zo’n mentaliteit? Wil je dat iemand proactief is, zelf op zoek gaat naar het werk en dus zelfstandig moet werken? Noem dat.


Flexibel -> moet je een handstand kunnen? Of een koprol? Moet je voor 06.00 uur al opstaan voor het geval dat je leidinggevende je belt? Of verwacht je manager dat je na 20.00 uur ook nog achter je laptop zit? Wees concreet! Bijvoorbeeld: ‘Omdat we weekenddiensten draaien, vragen we je om ook in het weekend beschikbaar te zijn. Als je een zaterdag werkt, ben je de week daarna een extra dag vrij!’


Spin in het web -> alsof je muggen moet vangen. Ik denk dat men iets bedoelt met: ‘Je hebt kennis van het vak en je redt je ermee’. Maar helemaal zeker weet ik het tot op de dag van vandaag nog steeds niet. Stop er dus gewoon mee.


Niet voor iedereen is die ‘gezellige vrijdagmiddagborrel’ gezellig


Ik lees het steeds vaker. ‘Wij bieden gezellige vrijdagmiddagborrels met pingpongtafel!’. Top. Ik zou al niet solliciteren. Niet iedereen vindt dat soort dingen gezellig. Kijk wat verder dan dat. Bijvoorbeeld: ‘Wij vinden het belangrijk dat jij ook tijd voor jezelf hebt. Daarom mag je op vrijdag na 14.00 uur altijd de deur achter je dichtslaan. Heb je nog zin om even bij te kletsen met collega’s? Dan kan dat ook.’


Probeer iets meer out-of-the-box (lekker weer op z’n English) te denken. Een ‘lekkere lunch in de kantine’ gaat 99% van de mensen niet overtuigen. Bedenk eens: waarom is het nou écht leuk om bij jou te werken? Mag hopen dat er voldoende in je opkomt. Anders misschien eens een Employee Happiness aannemen (nu stop ik met Engels. Promise.).


Een goede vacaturetekst schrijven: hoe moet het dan wél?


Dit is geen spon (helaas, maar je weet me te vinden Coolblue), maar Coolblue is niet alleen goed in reclames, maar ook in het opstellen van vacatures. Hieronder een voorbeeld van een functie als bezorger, die zij ‘word glimlachbezorger’ noemen. Met humor en duidelijkheid. Zelfs mét een leuk hitje om mee te zingen. En ‘mooi kunnen zingen’ is niet eens een eis. Gelukkig.



Ook heeft Coolblue bij iedere vacature een tool staan waarmee jij je salaris kunt berekenen. Je selecteert gemakkelijk het aantal uren en je krijgt meteen een overzicht te zien. Handig!



Ook omschrijven zij bij een aantal vacatures hoe een werkdag eruitziet. Er komen zelfs filmpjes aan te pas. Zo heeft de sollicitant meteen een beeld van de functie.

Je kunt ook speeddates (goh, weer Engels) organiseren. Een geïnteresseerde kan tijdens zo’n moment alle vragen stellen en achter de schermen meekijken. Vaak voel je vrij snel aan of er een klik is. Voor werkgever en werknemer aan te raden, om de kans op een mismatch wat kleiner te maken.


Werkgevers: start met gevonden worden!


Is je vacature tiptop in orde? Dan is het tijd om hem te delen. Niet alleen in de huis-aan-huis die alleen je oma leest (sorry, niks persoonlijks als jij ‘m ook leest als 27-jarige, ik voel mezelf ook oma), maar vooral op social media en andere online kanalen. Dat is de plek waar je potentiële kandidaat zich waarschijnlijk bevindt! Wees bereikbaar voor vragen (en vermeldt dus contactgegevens). Wat je ook kunt doen, is dat je op social media een filmpje plaatst met een oproep. Laat een medewerker binnen de organisatie iets vertellen over de functie, het team en de organisatie. En, laat dan ook meteen even een kijkje achter de schermen zien. Je plaatst de volledige vacature vervolgens op je website.


Zelfs als je als bedrijf even geen vacatures hebt, is het belangrijk om jezelf wel te blijven laten zien. Deel bijvoorbeeld iedere maand een filmpje of verhaal van een werknemer, die laat zien wat hij of zij doet. Als je hovenier bent kun je laten zien dat medewerkers nieuwe tulpen aan het planten zijn. Of als bezorger kun je laten zien dat je iemand (met een glimlach) een pakketje bezorgt. Leuk voor de fam (afkortingen zijn helemaal in), maar ook voor de slapende sollicitanten.


Ben je er klaar voor? Dan vanaf nu maar gewoon doen! Wees creatief, denk out-of-the-box (nooit meer Engels vanaf nu) en neem de tijd om te proberen. En als iets flopt, trek je soms juist meer aandacht.

Comments


bottom of page